Sosialisasi Penggunaan Bahan Bahan Baku Alternatif untuk Pakan Ikan Budidaya di Desa Pengujan Kabupaten Bintan
DOI:
https://doi.org/10.31629/pkmmar.v5i2.5508Keywords:
Aquaculture, Fish, Feed, PengujanAbstract
Feed is one of the main factors in the success of aquaculture and covers almost 70% of the production cost. The problem of relatively expensive feed raw materials requires an alternative to the main raw material for making fish feed, which has the nutritional quality needed by cultured fish. The community service activity was carried out in several stages, namely the survey and coordination to stakeholder, the dissemination, and the feed application to cultured fish. Based on the results of these activities, it was found that the Selayang Pandang Arowana Mas fish farming group already knew the raw materials that could be used as an alternative feed for cultured fish.
References
Boyd, C.E. (1982). Water Quality Management for Pond Fish Culture. Elsevier Scientific Publishing. New York. USA.
Edward S.G. (2009). Political Socialization. United State of America: Aldine Transaction.
Effendie, M.I. (1997). Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusatama. Yogyakarta.
Fahmi, M.R., Hem, S., Subamia, I.W. (2009). Potensi maggot untuk peningkatan pertumbuhan dan status kesehatan ikan. Jurnal Riset Akuakultur, 4(2), 221-232.
Iskandar, R. & Elrifadah. (2015). Pertumbuhan dan efisiensi pakan ikan nila (Oreochromis niloticus) yang diberi pakan buatan berbasis kiambang. Ziraa’ah, 40(1), 18-24.
Kordi, M.G. (2009). Budidaya Ikan Nila. Dahara Prize. Semarang.
Miranti, S. & Putra, W.K.A. (2018). Uji potensi limbah ikan dari pasar tradisional di Kota Tanjungpinang sebagai bahan baku alternatif pembuatan pakan untuk budidaya ikan laut. Intek Akuakultur, 3(1), 8-15.
Mutiasari, W., Limin S., & Utomo, D.S.C. (2017). Kajian penambahan tepung ampas kelapa pada pakan ikan bandeng (Chanos chanos). Jurnal Rekayasa dan Teknologi Budidaya Perairan, 6(1), 683-690.
Pa, A.R.B., Felix R., & Lukas A.Y.H. (2020). Pengaruh pemambahan tepung daging bekicot (Achatina fulica) dalam pakan terhadap pertumbuhan dan kelulushidupan ikan bandeng (Chanos chanos, Forskall). Jurnal Aquatik, 3(1), 59-71.
Salam, N.I. & Darmawati. (2017). Pengaruh pemberian pakan berbeda dengan bahan baku limbah pertanian terhadap pertumbuhan dan efisiensi pakan ikan bandeng (Chanos chanos). Jurnal Balik Diwa, 8(1), 36-40.
Seran, M.M.F., Felix R., & Santoso, P. (2020). Pengaruh Penambahan getah pepaya muda (Carica papaya L) dalam pakan buatan terhadap pertumbuhan ikan bandeng (Chanos chanos). Jurnal Aquatik, 3(1), 1-9.
Sukarman. (2011). Berbagai alternatif bahan baku lokal untuk pakan ikan. Media Akuakultur, 6(1), 36-42.
Sutikno, Erik., Latief, M.S., Riza, F., Susanti, P.D., Martijo, & Suparjono. (2017). Petunjuk Teknis Teknik Pembuatan Pakan Murah dengan Teknologi Sederhana. Balai Besar Perikanan Budidaya Air Payau (BBPBAP) Jepara.
Usman. Laining, A., Palinggi, N.N., Kamaruddin, & Syah, R. (2013). Pemanfaatan Bahan Baku Lokal dan Hasil Sampingan Pertanian dalam Pakan Pembesaran Ikan Bandeng. Balai Penelitian dan Pengembangan Budidaya Air Payau Maros.
Yulinato, T., Putri, D.S., Miranti, S., & Putra, W.K.A. (2021). Utilization of shrimp shell waste as alternative raw for mariculture. E3S Web of Conferences 324, 03006, doi: 10.1051/e3sconf/20213240300.