KARAKTERISASI ASAM AMINO DAN ASAM LEMAK RUMPUT LAUTPadina sp. DI MALANG RAPAT KABUPATEN BINTAN
DOI:
https://doi.org/10.31629/marinade.v6i01.5617Keywords:
Padina sp., Proximat analysis, amino acid, fatty acidAbstract
Padina sp. is a species of brown seaweed (Phaeophyta). Padina sp seaweed grows wild in the waters. Malangrapat waters in Bintan Regency are one of the habitats for Padina sp. This study aimed to observe the proximate content as well as amino acids and fatty acids in Padina sp. in order as a reference to maximize the utilization of Padina sp. The water content of Padina sp. 13.87%, ash content 39.41%, fat content 2.67%, protein content 5.94%, and carbohydrate content 38.12%. Meanwhile, the highest amino.acid content in Padina sp. Glutamic.acid has a value of 7640.89 + 10.20 mg/kg, Aspartic acid has a value of 6926.39 + 9.05 mg/kg, and Leucine has a value of 4223.59 + 1.68 mg/kg. As well as for the fatty acid content with the highest levels in brown seaweed Padina sp. are 1.55% saturated fat and unsaturated fatty acids which have a value of 1.11%.
Downloads
References
Bakhtra, D.D.A., Aisyah, Mardiah. 2016. Penetapan Kadar Protein Dalam Telur Unggas Melalui Analisis Nitrogen Menggunakan Metode Kjeldahl, 8(2) :143 - 145.
Handayani,.T., Sutarno., Setyawan, A, D. 2004. Analisis Komposisi Nutrisi Rumput Laut Sargassum.crassifolium J.Agardh. Biofarmasi. 2(2):45-52.
Hidayat, T. 2011. Profil Asam Amino Kerang Bulu (Anadara antiquate) [Skripsi]. Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Maharany, F., Nurjanah., Suwandi, R., Anwar, E., Hidayat, T. 2017. Kandungan Senyawa Bioaktif Rumput Laut Padina australis dan Euchouma Cotottnii Sebagai Bahan. Baku Krim Tabir Surya. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 20(1): 10-17.
Manteu, S, H., Nurjanah., Nurhayati, T. 2018. Karakterisitik Rumput Laut Cokelat (Sargassum Policystum dan Padina Minor) Dari Perairan Pohuwato Provinsi Gorontalo. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 21(3): 396- 405.
Nurhikma., Nurhayati, T., Purwaningsih, S. 2017. Kandungan Asam Amino, Asam Lemak, dan Mineral Cacing Laut Dari Sulawesi Tenggara. Masyarakat Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 20(1): 36-44.
Panagan, A.T., Yohandini, H., Wulandari, M. 2012. Analisis Kualitatif dan Kuantitatif Asam Lemak Tak Jenuh Omega-3, Omega-6, dan Karakterisasi. Minyak Ikan Patin (Pangasius pangasius). Jurnal Penelitian Sains 15(3):1-5.
Pranowo, Deni, dan M. Muchalal. 2004. Analisis Kandungan Asam Lemak pada Minyak Kedelai dengan Kromatografi Gas-Spektroskopi Massa. Gadjah Mada, Yogyakarta.
Pratiwi, R, A., Fadlilah, I., Ananingsih, K, V., Meiliana. 2021. Protein dan Asam Amino Pada Edible Sargassum Aquifolium Ulva Lactuca dan Glacilariopsis Longissima. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 24(3): 337-346.
Putri, D, M., Budiharjo, A., Kusdiyantini, E. 2014. Isolasi, Karakterisasi Bakteri Asam Laktat, dan Analisis Proksimat dari Pangan Fermentasi Rusip Ikan Teri (Stolephorus Sp). Jurnal Biologi. 3(2): 11-19.
Sulistyowibowo, W., Zahara, T, A., Idiawati, N., Warsidah. 2013. Analisis Asam Amino dan Mineral
Essensial Pada Ubur – Ubur Aurelia aurita. Jurnal Kebidanan Kestra. 2(2): 101-106.
Sundari, D., Almasyhuri., Lamid, A. 2015. Pengaruh Proses Pemasakan Terhadap Komposisi Zat Gizi Bahan Pangan Sumber.Protein. Jurnal Media Litbangkes.25(4): 235-242.
Tuminah, S. 2009. Efek Asam Lemak Jenuh dan Asam.Lemak Tak Jenuh "Trans" Terhadap Kesehatan. Media Peneliti dan Pengembang Kesehatan. 14(2):13-20.
Windrati, W.S., Nafi, A., Augustine, P.D, 2010. Sifat Nutrisional Protein Rich Flour (prf) Koro pedang (Canavalia ensiformis L.). Agrotek. 4(1) : 18-26.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Marinade
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.